Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL) en autoverzekering of wagenparkverzekering

De Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL) of RTL-applicatie is een hulpregistratie voor de tenaamstelling van leaseauto's. RTL stelt leasemaatschappijen in staat om voertuigen in het kentekenregister van de RDW op naam van de lessee (berijder) te registreren, terwijl in een apart register is opgenomen tot welke leasemaatschappij de voertuigen behoren. Ook kan hier aangegeven worden wie verantwoordelijk is voor de verplichtingen van de auto. Deze applicatie is uitsluitend bestemd voor geregistreerde financierings- en leasemaatschappijen. Met de Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL) of RTL-applicatie kunt u ook de verzekeringsplicht instellen en afstemmen op uw zakelijke autoverzekering of wagenparkverzekering.

RTL-applicatie gebruiken

De RTL-applicatie (Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen) is een hulpregister voor financierings- en leasemaatschappijen. Deze applicatie is uitsluitend bestemd voor bij de RDW geregistreerde financierings- en leasemaatschappijen om het register te vullen.

Wat kunt u doen met de Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL)?

U kunt het RTL-register gebruiken om verschillende verantwoordelijkheden vast te leggen. In het RTL-register geeft u aan dat u, als erkend bedrijf, voor voertuigen die op naam van iemand anders staan een of meerdere voertuigverplichtingen overneemt. Via de ‘Opdracht tot tenaamstelling’ kunt u als u wilt direct RTL-verplichtingen instellen. Alleen zogeheten verplichtingennemers hebben toegang tot het RTL-register.

In het RTL-register kunt u het volgende vastleggen:

  • De mogelijke voertuigverplichtingen zijn Algemene Periodieke Keuring (APK), Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) en Houderschapsbelasting (HSB)
  • Verkeersboetes/parkeerboetes. U kunt in RTL aangeven of u de CJIB- en parkeerboetes wilt ontvangen voor de geregistreerde kentekens
  • Voor voertuigen met een papieren kentekenbewijs kunt u vastleggen waar het Overschrijvingsbewijs van een voertuig zich bevindt

Meer informatie?

Meer informatie vindt u in de Gebruikershandleiding webapplicatie RTL (pdf, 1mb) van het RDW.

Autoverzekering of Wagenparkverzekering en Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL)

Door gebruik te maken van de Registratie Tenaamstelling Leasemaatschappijen (RTL) kunt u als leasemaatschappij in het aparte register aangeven welke voertuigverplichtingen u op zich neemt, zoals de verzekeringsplicht voor de WA-verzekering of WAM-dekking. De lease-auto kan verzekerd worden op een zakelijke autoverzekering of wagenparkverzekering.