Honig en Honig gesloten op Goede vrijdag en 2e paasdag!

Op Goede Vrijdag 29 maart 2024 en op Tweede Paasdag 1 april 2024 is het kantoor van Honig en Honig gesloten.
Voor noodgevallen zijn wij indirect bereikbaar via 072-5642669 of via info@honigenhonig.nl. 
Wij wensen u mooie paasdagen!

donderdag 20 januari 2022 09:52

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Per 1 juli 2022 moet op iedere verdieping van de woning een rookmelder hangen. Voor nieuwbouwwoningen is een rookmelder op iedere verdieping al sinds 2003 verplicht, de regelgeving zal ook voor bestaande woningen gaan gelden.

Welk nut heeft een rookmelder?

Wist u dat u tijdens uw slaap niet of nauwelijks iets ruikt? Uw oren daarentegen werken nog wel prima. Dat is waarom rookmelders zo belangrijk zijn. Als u ligt te slapen en er breekt ergens in uw huis brand uit, dan kan het een hele tijd duren voordat u hier wakker van wordt. Met een brandmelder aan het plafond voorkomt u dit, want die gaat piepen zodra hij rook signaleert.

Een rookmelder heeft een alarmerende functie om bewoners te beschermen tegen de risico’s van brand en rook. Een brand ontstaat vaak relatief klein, maar breidt zich snel uit naar een grotere en levensgevaarlijke brand. Hitte en rook die bij brand vrijkomen zijn beiden erg gevaarlijk voor de aanwezigen in huis. Helaas kost brand in huis ieder jaar meerdere mensenlevens. Het is belangrijk om bij brand zo snel mogelijk in actie te kunnen komen en uzelf en huisgenoten in veiligheid te brengen. Een rookmelder alarmeert als er brand in de woning is zodat u snel en veilig de woning kunt verlaten. Een tijdige alarmering kan levensgevaarlijke situaties voorkomen.

Per 1 juli volgend jaar: in alle huizen een rookmelder

Een rookmelder kan dus van levensbelang zijn. In dat licht is het eigenlijk best gek dat u pas vanaf 1 juli 2022 verplicht bent om rookmelders in uw huis op te hangen. Heeft u ze nog niet? Regel het vandaag nog of vraag de verhuurder van jouw huis dat te doen. Voor nieuwbouwwoningen geldt die verplichting overigens al wel. Wat eveneens best vreemd is, omdat oude huizen niet per se minder brandgevaarlijk zijn. De kosten van een rookmelder zijn gering en rookmelders werken vaak meerdere jaren. Om voor 1 juli 2022 te voldoen aan de verplichting adviseren we om niet lang te wachten met de aanschaf.

Zijn rookmelders verplicht in mijn woning of huurwoning?

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle woningen in Nederland verplicht om rookmelders te installeren. We zetten alles voor u op een rij! 

Over welke woningen gaat het?

Het gaat om alle woningen, zowel bestaande als nieuwe.

  • Voor nieuwbouwwoningen werd er in 2013 in het Bouwbesluit reeds een verplichting voorzien. Nieuwbouwwoningen (en appartementen) dienen voorzien te zijn van rookmelders op 230V netspanning, conform de norm NEN 2555. Daar verandert dus niets aan.
  • Voor bestaande woningen wordt er dus wél een nieuwe verplichting ingeschreven in het Bouwbesluit. Die verplichting geldt voor écht alle woningen: gekocht, gehuurd, alleenstaand, appartement. Allemaal geldt voor deze woningen de nieuwe verplichting. 

Waarom de wijziging in de wet?

Er vallen in Nederland jaarlijks nog steeds honderden slachtoffers als gevolg van woningbranden, soms met fatale afloop. Voldoende rookmelders:

  • Zorgen voor een vermindering van het aantal (dodelijke) slachtoffers.
  • Zorgen voor minder schade: een brand kan sneller gedetecteerd en geblust worden 

Hoe moet een rookmelder geïnstalleerd worden?

Het plaatsen is vaak eenvoudig te realiseren met enkele schroeven of dubbelzijdige tape. Voor een goede alarmering bij brand is het echter belangrijk om de juiste rookmelder op de juiste plaats te installeren. Zo zijn er rookmelders die alleen reageren op rook waar andere melders alleen reageren op hitte. Afhankelijk van de plaats en ruimte kunt u beslissen wat het beste bij uw situatie past.

Daarnaast zijn er rookmelders die met elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld duidelijk horen als er brand is terwijl u zelf buiten of op een andere verdieping bent. 

Hoeveel rookmelders zijn verplicht?

De hoeveelheid rookmelders die geplaatst moeten worden, is afhankelijk van de indeling en grootte van uw woning. Het wordt in ieder geval verplicht om op iedere woonlaag of verdieping een rookmelder te installeren. Om u te helpen is op initiatief van de Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting een online checklist gemaakt: https://www.rookmelders.nl/.

  • U dient minstens 1 rookmelder te installeren per bouwlaag die als verblijfsruimte gebruikt wordt. Dat betekent dus: 1 rookmelder per verdieping. Een kelder of een zolder waar u niet in verblijft (en die dus bijvoorbeeld enkel voor opslag dient), hoeft geen rookmelder te hebben. Maar het is natuurlijk geen slecht idee om er alsnog een te voorzien.
  • In appartementsgebouwen dient u 1 melder te voorzien voor elk privé-appartement en bijkomstig per verdieping 1 melder in de gemeenschappelijk hal. Een flatgebouw met 4 verdiepingen en 4 appartementen per verdieping dient dus in totaal 20 rookmelders te voorzien: 16 voor alle privé-appartementen, en 1 per verdieping in de gemeenschappelijke hal.
  • In kamerwoningen dient u bijkomend 1 melder per kamer te voorzien. 

Tip!

Hang ook een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat (zolang dit niet de badkamer is) en in de ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen. 

Rookmelders in uw appartementencomplex

Woont u in een appartement? Dan is het goed om na te gaan of het trappenhuis en de entree van het appartementencomplex wel voorzien zijn van deugdelijke rookmelders. Het is een taak van de VvE om ervoor te zorgen dat dit in orde is. 

Hoe kiest u de meest geschikte rookmelders?

Ga nooit voor de goedkoopste variant, want die bevatten vaak batterijen die snel leeg raken. Let daarnaast op het keurmerk. Het Europese keurmerk EN 14604 garandeert dat uw rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, werkzaamheid, onderhoud, duurzaamheid en milieueisen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te checken of de rookmelders nog functioneren en of de batterij niet leeg is. 

Rookmelders koppelen

Is uw huis groter dan één etage, dan is het een goed idee om rookmelders te koppelen. Als er boven brand uitbreekt, dan is het fijn als u beneden ook een seintje krijgt. Goed om te weten: kinderen reageren niet altijd op het alarmsignaal, omdat ze nog niet hebben geleerd dat het piepgeluid ‘gevaar’ betekent. Ook is het verstandig om uw rookmelders te koppelen met die van de buren. 

Slimme rookmelders

In het duurdere segment vindt u slimme rookmelders die zowel rook als koolmonoxide detecteren. Als u thuis bent, vertelt een vriendelijke stem u wat er loos is. Bent u niet thuis? Dan wordt u via een app geïnformeerd. 

Wat zijn de gevolgen voor mijn verzekeringen?

Op dit moment zijn er nog geen verzekeraars die de polisvoorwaarden hebben aangepast op de bestaande verplichting voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen of de aanstaande verplichting om rookmelders te plaatsen in bestaande woningen. Eigenaren en bewoners van woningen zullen zich echter ook zonder aanpassing van polisvoorwaarden wel moeten houden aan het vernieuwde bouwbesluit, waarin de verplichting is opgenomen. 

Wat als u geen rookmelders heeft opgehangen of ze niet goed heeft onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, het is een algemene regel dat u als verzekerde niet nalatig mag zijn. U niet aan een wettelijke verplichting houden kan daaronder vallen. 

Zorg dat uw inboedelverzekering en /of opstalverzekering up-to-date zijn

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht er ondanks alle preventiemaatregelen toch brand uitbreken, dan helpt uw woonverzekering u ‘uit de brand’. Net als voor uw rookmelder geldt dat u af en toe moet (laten) checken of uw verzekering nog voldoet. Onze adviseur bekijkt graag samen met u wat er voor uw situatie precies nodig is aan dekkingen en verzekerde bedragen. Bel 072-5642669 of stuur uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Laatst aangepast op vrijdag 14 oktober 2022 13:30