donderdag 12 oktober 2023 09:08

Vereenvoudigde beoordeling WIA 60-plussers verlengd

Sinds oktober 2022 kan uw zieke werknemer van 60 jaar of ouder een vereenvoudigde beoordeling van een WIA-aanvraag krijgen. Hierdoor hebben u en uw werknemer sneller duidelijkheid. Deze maatregel is verlengd tot en met 31 januari 2024.

Wat houdt de vereenvoudigde beoordeling voor 60-plussers in?

Uw (ex-)werknemer van 60 jaar of ouder kan van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023 een vereenvoudigde beoordeling van de WIA-aanvraag krijgen. Voorwaarde is wel dat de datum waarop uw werknemer 2 jaar ziek is in die periode valt. De vereenvoudigde beoordeling voor 60-plussers is 1 van de maatregelen om de achterstand in de afhandeling van de WIA-aanvragen te verminderen. Dit betekent dat het UWV de WIA-aanvragen van 60-plussers zoveel mogelijk behandelen op basis van schriftelijke informatie, bijvoorbeeld het re-integratieverslag. Is deze informatie niet voldoende, dan neemt het UWV contact op. Bij de vereenvoudigde beoordeling is er meestal geen beoordeling van de aanvraag door een verzekeringsarts.

Zo werkt de vereenvoudigde beoordeling

Het UWV beoordeelt de situatie van uw (ex-)werknemer op basis van de schriftelijke informatie die het UWV ontving bij de aanvraag. Bijvoorbeeld het re-integratieverslag. Daarna belt de arbeidsdeskundige u en uw werknemer met een uitleg. Als u en uw werknemer na deze uitleg voor de vereenvoudigde beoordeling kiezen, dan wordt de beoordeling uitgevoerd zonder verzekeringsarts.

Toch beoordeling door verzekeringsarts

Wilt u dat uw werknemer een beoordeling door een verzekeringsarts krijgt? Geef dat dan aan tijdens het gesprek met de arbeidsdeskundige. Het kan ook zijn dat het UWV op basis van de informatie ziet dat uw (ex-)werknemer tot aan de AOW-leeftijd helemaal niet meer kan werken. Dan wordt uw (ex-)werknemer wel beoordeeld door een verzekeringsarts, zodat hij misschien een IVA-uitkering kan krijgen.

Maatregelen om wachttijd te verminderen

Op dit moment zijn er meer aanvragen voor een WIA-uitkering dan het UWV aankan. Daardoor loopt het UWV achter met de beoordelingen en kan het UWV meestal niet binnen 8 weken een beslissing nemen. Het UWV neemt daarom maatregelen om de beoordeling van een WIA-uitkering te versnellen.

Meer informatie over de vereenvoudigde beoordeling voor 60-plussers

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op maandag 27 november 2023 11:58