Verhalen van loonschade, regresrecht bij ziekteverzuim

De werkgever kan de kosten van ziekteverzuim verhalen, als uw werknemer letsel heeft opgelopen door de schuld van iemand anders. U kunt de werkgeverslasten van de loondoorbetaling en de re-integratiekosten beperken door de loonschade te verhalen op basis van het regresrecht. Zo beheerst u ook de premiestijging van uw verzuimverzekering Honig en Honig is u daar bij graag van dienst.

Loonschade, re-integratiekosten en WGA premie verhalen

Wanneer één van uw medewerkers arbeidsongeschikt raakt door schuld van een ander, lijdt u als werkgever loonschade. U kunt deze loonschade verhalen en dat heet loonregres. U heeft dus een regresrecht in uw hoedanigheid van werkgever.

Welke kosten kunt u verhalen?

Werkgevers hebben het zogenaamde regresrecht. Zij kunnen kosten die voortkomen uit ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid die ontstaan is door toedoen van een derde partij verhalen. Hieronder worden de diverse mogelijkheden toegelicht

Loonschade

Arbeidsongeschiktheid van een werknemer kan ook u een flinke schadepost opleveren. U bent nu eenmaal minimaal verplicht het eerste jaar en het tweede jaar 70% van het loon door te betalen. Daarboven kunnen extra uitkeringen van toepassing zijn door CAO afspraken of een arbeidsovereenkomst. Deze kosten kunt u verhalen op degene die aansprakelijk is voor de arbeidsongeschiktheid. Dit verhaalsrecht is beperkt tot het netto loon van uw werknemer.

Regresrecht en tijdens ziekte doorbetaald loon

De mogelijkheid tot het verhalen van de netto loonkosten van zieke of arbeidsongeschikte werknemers op de een derde partij die aansprakelijk is voor de arbeidsongeschiktheid bestaat al enige jaren. Een werkgever kan de gemaakte netto loonkosten verhalen zolang de werknemer ziek of arbeidsongeschikt is. De kosten moeten wel binnen 5 jaar na de datum van het ongeval gevorderd worden bij de veroorzaker.

Re-integratiekosten

Als werkgever heeft u de verplichting maatregelen te nemen om uw arbeidsongeschikte werknemer te ondersteunen bij zijn werkhervatting. U moet daarvoor dan kosten maken. Indien de arbeidsongeschiktheid van de werknemer wordt veroorzaakt door toedoen van een (aansprakelijke) derde, dan kunnen deze kosten bij de aansprakelijke partij of haar verzekeraar worden geclaimd.

Regresrecht en re-integratiekosten

Sinds 13 juni 2008 is het voor werkgevers makkelijker geworden om gemaakte re-integratiekosten te verhalen op derden. Een wetswijziging maakt het voor de werkgever sindsdien mogelijk om ook de kosten die gemaakt worden voor het weer aan de slag helpen van de zieke of arbeidsongeschikte werknemers te verhalen op de veroorzaker.

De re-integratiekosten die de werkgever wil verhalen moeten wel redelijk zijn. Wat als redelijk geldt voor dergelijke kosten zal de toekomst moeten uitwijzen. Een nota van een erkend re-integratiebedrijf zal in principe aan de toets van de redelijkheid voldoen. Als de schuldvraag vast ligt, dan wordt het regres onderling tussen de verzekeraars geregeld en komt er geen rechter aan te pas. Wanneer de werkgever en de verzekeraar van de aansprakelijke derde er in onderling overleg echter niet uitkomen, dan zal de rechter een uitspraak moeten doen.

Ook de kosten voor re-integratie in een bedrijf van een andere werkgever (tweede spoor-trajecten) en de kosten van een re-integratie– of out-placementbureau vallen hieronder.

Als redelijke kosten kunnen gelden:

  • Kosten voor de ondersteuning van een re-integratiebureau
  • Kosten verbonden aan activiteiten die de werknemer onderneemt met het oog op zijn re-integratie en voor zover die zijn betaald door u als werkgever
  • Kosten feitelijke re-integratie zoals om- of bijscholing, begeleiding, sollicitatietraining;
  • De kosten voor aanpassing werkplek of aanpassing werkzaamheden;
  • Kosten voor vervoer;
    • Diverse administratiekosten:
      • opstellen en evalueren van het plan van aanpak;
      • opstellen van een re-integratie verslag;
      • overige administratiekosten.

De werkgever kan de gemaakte re-integratiekosten verhalen zolang de werknemer ziek of arbeidsongeschikt is. Echter, deze kosten moeten wel binnen 5 jaar na de datum van het ongeval gevorderd worden bij de veroorzaker.

Gedifferentieerde WGA premie

Een derde kan aansprakelijk zijn voor arbeidson-geschiktheid die leidt tot WAO- of WGA-uitkering van uw (vroegere) werknemer. In zo’n geval kunt u deze partij aansprakelijk stellen voor het door u doorbetaalde loon tijdens de ziekteperiode.

Regres en de gedifferentieerde WGA premie

Wanneer een werkgever op grond van een regresactie een schadevergoeding van deze derde partij heeft ontvangen, kunt u de UWV verzoeken hiermee rekening te houden bij de vaststelling van uw gedifferentieerde WGA-premiepercentage.

De WGA-uitkering van deze werknemer zal dan mogelijk (geheel of gedeeltelijk) buiten beschouwing kunnen blijven bij de vaststelling van uw gedifferentieerde WGA-premiepercentage. U moet bij een dergelijk verzoek bewijsstukken overleggen waaruit blijkt hoeveel loon u hebt doorbetaald gedurende de 104 weken die voorafgingen aan de WGA-uitkeringen welk bedrag u van de aansprakelijkgestelde derde hebt ontvangen.

Wanneer de werkgever in het publiek bestel is gebleven, kan alleen het UWV WGA-regres uitoefenen. Het UWV start de regresprocedure echter pas op als is bewezen dat regres succesvol is geweest tijdens de periode van loondoorbetaling bij ziekte. Indien het UWV de WAO- of WGA-uitkering kan verhalen op de schuldige derde, dan telt deze niet mee voor de vaststelling van de gedifferentieerde WGA-premie.

Een werkgever moet dus altijd een succesvolle regresactie tijdens de periode van loondoorbetaling melden bij het UWV en er op wijzen dat er geen doorbelasting moet komen van de betreffende WAO- of WGA-uitkeringen. WGA-eigenrisicodragers hebben een zelfstandig regresrecht richting de schuldige derde.

Wettelijke rente en advocaatkosten

De werkgever kan verder aanspraak maken op vergoeding van de wettelijke rente over zijn schade. Tot slot heeft de werkgever recht op vergoeding van zijn advocaatkosten.

Het regresrecht van de werkgever

Op grond van de Wet Uitbreiding Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte (WULBZ) bent u verplicht zieke (arbeidsongeschikte) werknemers gedurende twee jaar loon door te betalen. Ook draait u op voor de aanvullingen op eventuele WAO/WIA-uitkeringen en eventuele re-integratiekosten.

Dit kan uitlopen op een hoge kostenpost. Gelukkig is er gerechtigheid. Als uw medewerker door toedoen van een ander arbeidsongeschikt is geworden, bijvoorbeeld doordat hij is aangereden of slachtoffer is van een medische fout, kunt u gebruik maken van het regresrecht: u verhaalt de kosten die u maakt voor uw zieke werknemer op de aansprakelijke derde persoon.

Vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid heeft u vijf jaar de tijd om het regresrecht toe te passen. U kunt in uw arbeidscontract een beding opnemen waarin de werknemer de schadeclaim aan u overdraagt. Hiermee kunt u de loonschade direct op de derde partij verhalen. Op 13 juni 2008 is de WULBZ met onmiddellijke ingang aangepast.

Hierdoor is het mogelijk om kosten van re-integratie, zoals het aanpassen van de werkplek of omscholing, te verhalen op de veroorzaker. Heeft in de vijf jaar voor deze datum re-integratiekosten gemaakt voor een arbeidsongeschikte werknemer, dan zijn die met terugwerkende kracht terug te vorderen.

Wanneer geldt het regresrecht en wat kunt u claimen?

Het maakt niet uit of het voorval onder of buiten werktijd heeft plaatsgevonden. De schade moet aantoonbaar zijn toegebracht door een derde persoon. Een kettingbotsing waarbij een andere partij achterop uw medewerker rijdt en hem een whiplash bezorgt is een duidelijke case. Sportblessures zijn moeilijker te meten, zelfs als ze door een andere sporter zijn toegebracht. U heeft bewijs nodig en daar ontbreekt het in dit soort gevallen vaak aan. De beslissing ligt uiteindelijk bij de rechter.

  • Er moet een 'medisch causaal verband' bestaan tussen het ongeluk en de loonschade. De arbeidsongeschiktheid is een direct gevolg van de actie van de derde partij.
  • Het regresrecht vergoedt maximaal het nettoloon gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid. Het regresrecht geldt ook voor herstelkosten en loonkosten voor zover de werknemer die kosten ook zelf zou kunnen verhalen. Onder herstelkosten vallen geneeskundige-, verpleeg- en revalidatiekosten.
  • Het regresrecht geldt ook voor de re-integratiekosten. Denk aan de kosten van de arbodienst, revalidatie, taxikosten, aanpassing van de werkplek, kosten van re-activerende trainingen en bij- en herscholingen.
  • Wanneer de schade aan de werknemer is toegebracht door een andere eigen werknemer, kunt u alleen een beroep doen op het regresrecht als het letsel met opzet of bewuste roekeloosheid is veroorzaakt.

Wat kunt u niet claimen?

  • De ingehouden loonbelasting en sociale premies. U kunt alleen de kosten claimen die de werknemer ook zelf zou kunnen vorderen.
  • De kosten van vervanging van de arbeidsongeschikte medewerker.
  • Een aparte schadevergoeding. Het regresbedrag wordt verminderd met het bedrag aan schadevergoeding dat de aansprakelijke derde aan uw werknemer is verschuldigd.

Uitzonderingen

In de volgende gevallen kunt u de schade niet verhalen en blijven de loonkosten en overige kosten voor uw eigen rekening:

  • Het ongeval is veroorzaakt door een andere werknemer maar gebeurde niet met opzet.
  • Aannemers zijn aansprakelijk voor hun onderaannemers. U kunt de schade niet verhalen op de onderaannemer.
  • Het ongeval ontstond door schade op het wegdek. Uw medewerker moet zelf de schade verhalen op de wegbeheerder, u kunt dat niet voor hem doen.
  • Het ongeluk is veroorzaakt door een kind of geestelijk gestoorde. In het eerste geval zijn de ouders verantwoordelijk voor de schade, maar u kunt deze niet op hen verhalen.
  • Elke zaak is anders en in de meeste gevallen heeft u een lange juridische weg te gaan. De geleden schade en de schuld van de derde partij moeten immers worden bewezen. Leg uw zaak altijd voor aan een expert.

Overige schade

Tijdens de afwezigheid van uw zieke werknemer kunt u te maken krijgen met extra kosten, zoals loonkosten voor een vervanger en buitengerechtelijke kosten. Als een topverkoper wegvalt en uw omzet daalt, kunt u proberen deze bedrijfsschade te claimen. Het is raadzaam om goede adviseur in te schakelen die u belangen hierbij behartigt.

Praktijkvoorbeeld Verkeersongeval

Een werknemer loopt ten gevolge van een verkeersongeval blijvend letsel op op. Hij meldt zich ziek bij zijn werkgever en gelet op het ziektebeeld kan de werknemer niet direct terugkeren in zijn eigen werk.

Volgens de arbeidsovereenkomst en de CAO moet de werkgever gedurende 2 jaar het loon aan de werknemer doorbetalen. De loonschade van de werkgever komt hiermee op ruim € 50.000,00. De verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke partij vergoedt deze loonschade tot maximaal 70% van het nettoloon.

Daarnaast moet de werkgever op basis van de Wet verbetering Poortwachter alle middelen inschakelen om tot reintegratie van de werknemer te komen. De werkgever moet ook een bijdrage leveren aan de kosten van een revalidatietraject.

Deze kosten zijn verhaalbaar op de veroorzaker van het ongeval.