donderdag 14 december 2023 15:02

Verhoging verzekerde bedragen Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)

Per 23 december 2023 verhogen verzekeraars het verzekerde bedrag voor schade aan personen naar € 6.450.000,00 per ongeval (gebeurtenis). Dat is het maximale bedrag dat verzekeringsmaatschappijen uitkeren als een verzekerde met of door een motorrijtuig bij een ander (letsel-)schade veroorzaakt en ook aansprakelijk is voor deze schade. Zij volgen hierbij het bedrag dat per 23 december 2023 geldt volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). Het verhoogde verzekerd bedrag heeft geen directe gevolgen voor de premie die u betaalt.

Reden aanpassing minimumbedragen WAM

Eind 2021 is de Europese richtlijn voor de wettelijke aansprakelijkheid motorvoertuigen (2009/103/EG) aangepast. Daarbij is opgenomen dat de lidstaten de bepalingen toepassen met ingang van 23 december 2023. Een van de belangrijkste wijzigingen is de aanpassing van de minimumbedragen van de verzekeringsdekking.

Indexatie minimum verzekeringsbedragen

De minimum verzekeringsbedragen zijn geïndexeerd. Voor schade aan personen wordt een minimumdekking van € 6.450.000,00 per gebeurtenis verplicht. Voor schade aan zaken geldt een minimum van € 1.300.000,00 per gebeurtenis.

WAM-dekking verplicht voor alle motorrijtuigen

In de aangepaste Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM), die naar verwachting ingaat op 23 december 2023, wordt bij de verzekeringsplicht van een motorrijtuig het begrip “deelneming met het motorrijtuig aan het verkeer” vervangen door “het gebruik van het motorijtuig in overeenstemming met de functie van dat motorrijtuig als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het motorrijtuig en ongeacht het terrein waarop het motorrijtuig wordt gebruikt en of het stilstaat of in beweging is”.

Met andere woorden, de WAM is dus van toepassing wanneer een motorrijtuig op het moment van schade de functie had van vervoermiddel, ongeacht of het motorijtuig rijdt of stilstaat/geparkeerd is.

Wat betekent dit voor u?

U bent wettelijk verplicht om een WAM-dekking voor al uw motorrijtuigen te hebben die aan deze definitie voldoen. Voor motorrijtuigen die binnen gebouwen of op eigen terrein worden gebruikt, zoals heftrucks en elektrische palletwagens, wordt de noodzaak van een dergelijke dekking niet altijd gezien.

Let op!

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) biedt geen dekking voor schade door motorrijtuigen. Hiervoor moet apart een verzekering met WAM-dekking of WA-dekking worden afgesloten.

Ons advies

Wij raden u aan om na te gaan of u gebruikt maakt van motorrijtuigen die voldoen aan de omschrijving van motorrijtuigen volgens de WAM. In dat geval moeten deze motorrijtuigen verplicht verzekerd zijn (WA). Kijk eventueel ook naar aanvullende dekkingen zoals een brand-, brand/diefstal- of casco-dekking, en een schadeverzekering inzittenden.

Voorbeeld verzekerde bedragen WAM-dekking ASR

Voorbeeld verzekerde bedragen WAM dekking ASR

Per wanneer?

Vanaf zaterdag 23 december 2023 passen verzekeraars deze verzekerde bedragen aan in hun polisadministratie. Vanaf dan kan een verzekerde aanspraak maken op dit hogere bedrag. Dit geldt voor nieuwe én voor bestaande polissen.

Meer informatie

Meer informatie over de implementatie van de Europese richtlijn vindt u op stb-2023-321.pdf (officielebekendmakingen.nl).

Meer weten over de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Laatst aangepast op donderdag 14 december 2023 15:21