maandag 08 mei 2023 14:45

Verzekeraars verscherpen werkwijze UBO

In Nederland gelden diverse wettelijke bepalingen waaraan financiële instellingen moeten voldoen. Zo moeten wij als financiële dienstverlener weten wie onze particuliere en zakelijke relaties zijn, zodat wij kunnen toetsen of een organisatie, haar bestuurders, gevolmachtigden en/of andere belanghebbende(n) voorkomen op (inter-)nationale sanctielijsten. Hiervoor wordt een UBO-verklaring gebruikt.

Een financieel dienstverlener mag geen diensten leveren aan of transacties aangaan met personen of organisaties die op de (internationale) sanctielijst staan. Dit heeft onder andere als doel het witwassen van gelden en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Wat betekent een UBO-verklaring in de praktijk?

Verzekeringsmaatschappijen toetsen of een verzekeringnemer, haar bestuurders, gevolmachtigden en/of andere belanghebbende(n) voorkomen op (inter-)nationale sanctielijsten. Als blijkt dat één van de personen op een sanctielijst vermeld staat, dan mogen zij geen zaken doen met de verzekeringnemer. Deze controle voeren zij uit bij alle nieuwe (zakelijke) klanten, maar ook bij inkomende overvoer en bij mutaties op lopende verzekeringen, waarbij eerder de UBO niet is vastgesteld.

Toetsing

Als verzekeraars na raadpleging van diverse bronnen de uiteindelijke belanghebbende(n) van de verzekeringnemer niet hebben kunnen vaststellen is een toetsing aan de sanctielijst niet mogelijk. Om de toetsing alsnog uit te kunnen voeren verzoeken wij u dan vriendelijk om een UBO formulier in te invullen, te ondertekenen en binnen 21 dagen aan ons retourneren.

Gevolgen

Ontvangen verzekeraars het ingevulde formulier niet binnen de hiervoor gestelde termijn? Dan is er geen geldige verzekeringsovereenkomst tot stand gekomen en kunt u geen aanspraak maken op dekking of een schade uitkering. De nieuw afgesloten verzekeringsovereenkomst wordt per aangevraagde ingangsdatum beëindigd.

Ook UBO controle bij actieve verzekeringen

Heeft u andere, al (langer) lopende verzekeringen? Dan zullen verzekeringsmaatschappijen die per eerstkomende hoofdvervaldatum beëindigen als zij het UBO formulier niet ontvangen.

Meer weten over de verscherpte UBO?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u meer weten over de verscherpte UBO controle? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies en deskundige bemiddeling.

Laatst aangepast op maandag 08 mei 2023 14:59