Verzekering bedrijfsverzamelgebouw

Verzekering bedrijfsverzamelgebouw - Bedrijfsverzamelgebouwen zijn er in allerlei soorten en maten; van grote complexen met tientallen bedrijven tot kleine panden met slechts enkele huurders. Soms gaat het om kantoren, dan weer om ateliers, studio’s, kleine productiebedrijven of magazijnen of een combinatie daarvan. De risico’s voor u als eigenaar zijn al even uiteenlopend.

Offerte verzekering bedrijfsverzamelgebouw aanvragen

Verzeker uw bedrijfsverzamelgebouw

Daarom kan het lastig zijn uw bedrijfsverzamelgebouw te verzekeren. Veel verzekeraars stellen meestal strenge voorwaarden aan uw bedrijfspand of eisen dat u preventieve maatregelen neemt. Die zijn vaak kostbaar. Het kan zelfs zijn dat u helemaal niet in aanmerking komt voor een verzekering van uw bedrijfsverzamelgebouw.

Wat kan Honig en Honig voor u betekenen?

Wij zijn gespecialiseerd in zakelijke schadeverzekeringen en de niet alledaagse (bedrijfs-)risico’s. Dus ook voor het verzekeren van uw bedrijfsverzamelgebouw kunt u bij ons terecht. U kunt zowel het pand (opstal) als de inboedel verzekeren voor onder andere brand, inbraak en/of vandalisme. Daarnaast zijn er aanvullende dekkingen mogelijk, zoals bedrijfsschade, bedrijfsaansprakelijkheid en waterschade. 

Waar u op moet letten

Op basis van uw aanvraag beoordelen verzekeraars of u de verzekering voor uw bedrijfsverzamelgebouw kunt afsluiten. Het kan zijn dat zij het pand tegen aangepaste voorwaarden willen verzekeren.

Bedrijfsverzamelgebouwen, wat zijn de risico’s en waarom zijn ze zo lastig te verzekeren?

Het verzekeren van bedrijfsverzamelgebouwen wordt steeds moeilijker en er gelden vaak aangepaste premies en voorwaarden. Wat zijn nu de risico’s van bedrijfsverzamelgebouwen?

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?

Onder bedrijfsverzamelgebouw verstaan verzekeraars een gebouw waarin meerdere bedrijven onder 1 dak zijn gevestigd met verschillende bedrijfsactiviteiten. Vaak maken deze bedrijven gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen. Winkelcentra, zorgcentra en kantorencentra worden niet als bedrijfsverzamelgebouw bestemd, voor zover er geen sprake is van opslag, productie, werkplaatsen, sport/fitness, autohandel en carwash. Het kan zijn dat er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is opgericht. Het VvE-product is niet beschikbaar voor bedrijfsverzamelgebouwen.

Wat is het risico van een bedrijfsverzamelgebouw?

Door de diversiteit aan gebruikers wordt het risico op een totaal verlies groter. Hoe meer gebruikers, hoe groter het risico. Verzekeraars kijken dan ook kritisch naar welke bedrijven er in het pand gevestigd zijn. Hoe meer industriële of “maak en doe” bedrijven, hoe groter het risico. Bij opslagrisico’s kijkt de verzekeraar kritisch naar de aard van de opgeslagen goederen. Het totale risico is bepalend voor de acceptatie van het risico.

Welke factoren zijn van invloed op de acceptatie van een bedrijfsverzamelgebouw?

  • De bouwaard

    Bij een pand van steen met brandmuren tussen de verschillende units, is de kans op overslag een stuk kleiner. Ook brandwerende scheidingswanden en deuren hebben een positieve invloed op het voorkomen van brandoverslag. Het nadeel van steen is dat het arbeidsintensief is om mee te bouwen en daardoor ook duurder. Een pand van damwand profielen is een snellere variant. Nadeel hiervan is dat bij brand sneller vervorming optreedt en daardoor de kans op instorting en totaalverlies groter is. Een pand dat gebouwd is als bedrijfsverzamelgebouw biedt vaak een betere brandscheiding dan een verbouwd of omgebouwd pand, aangezien de originele bestemming hiervan anders is.
  • De (dak) isolatie

    Polystyreen (PE) en PIR (polyisocyanuraat) worden veel gebruikt als dakisolatie. Het zijn goedkope en eenvoudige vormen van isolatie, maar de materialen zorgen vaak wel voor snelle branduitbreiding. Minerale wol, zoals steen- en glaswol, brandt niet en kan een schadebeperkende invloed hebben, maar is wel een duurdere vorm van isoleren.
  • De gebruikers

    Welke bedrijven zijn in het pand gevestigd? Zijn dit kantoorrisico’s of gebruikers die iets maken of opslaan? Hoe zwaarder de activiteiten, hoe zwaarder het risico. Veel bedrijven huren een ruimte in een verzamelgebouw. De verzekeraar heeft op huurders minder invloed bij het stellen van preventie eisen. De controle op huurders is moeilijker, daarom geeft een pand met diverse huurders een groter risico. Daarnaast geldt dat het verloop onder huurders groter is dan onder eigenaren. Het risico op langere termijn is daardoor moeilijker in te schatten.
  • De elektrische installatie

    Bij nieuwe gebouwen is de elektrische installatie vaak afgestemd op het gebruik. Bij oudere verbouwde/omgebouwde gebouwen is dat niet altijd het geval. Hierdoor kan de elektrische installatie te zwaar belast worden. Dit geeft een verhoogd risico op brand.
  • Leegstand

    Bij een pand met meerdere units is leegstand een risico. Bij leegstand is de kans op brandstichting en vandalisme groter. Daarnaast is er een verhoogd risico op waterschade. Ook wil een eigenaar zijn pand graag zo snel mogelijk weer in gebruik hebben, waardoor wellicht een huurder met een zwaar risicoprofiel geaccepteerd wordt.

Acceptatie van een bedrijfsverzamelgebouw is altijd maatwerk

Een bedrijfsverzamelgebouw wordt op diverse factoren beoordeeld voordat een verzekeraar het pand accepteert. Een aantal van deze factoren bespraken we in dit artikel. Uiteraard wordt per object bekeken wat de mogelijkheden voor acceptatie zijn.

De verzekering bedrijfsverzamelgebouw aanvragen

U kunt de verzekering voor uw bedrijfsverzamelgebouw online aanvragen. U geeft aan wat u wilt verzekeren en ontvangt direct een premieberekening. U kunt ook een maatwerkofferte aanvragen voor de onroerend goed verzekeringen. Afhankelijk van de bouwaard, de soort bedrijven in uw bedrijfsverzamelgebouw en de locatie verzorgen wij graag een vrijblijvend voorstel voor de verzekering van uw bedrijfsverzamelgebouw(en).

Voordelen verzekering bedrijfsverzamelgebouw

  • Stel zelf uw gewenste verzekering samen
  • Kies uit de basisdekkingen Brand, Inbraak en Vandalisme plus aanvullende dekkingen
  • Profiteer van een aantrekkelijke korting als u meerdere dekkingen afsluit
  • Ook vandalisme zonder wederrechtelijk binnendringen valt onder de dekking als vandalisme is meeverzekerd

Meer weten over de verzekering voor uw bedrijfsverzamelgebouw?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de verzekering voor uw bedrijfsverzamelgebouw? Neem dan contact op met Honig en Honig te Alkmaar en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.