Honig en Honig gesloten op Goede vrijdag en 2e paasdag!

Op Goede Vrijdag 29 maart 2024 en op Tweede Paasdag 1 april 2024 is het kantoor van Honig en Honig gesloten.

Voor noodgevallen zijn wij indirect bereikbaar via 072-5642669 of via info@honigenhonig.nl. 

Verzuimverzekering en arbodienst

Verzuimverzekering en arbodienstverlening - Als een werknemer door ziekte niet kan werken, bent u verplicht om maximaal twee jaar lang zijn loon door te betalen. Daarnaast verlangt de overheid dat u zich inspant om verzuim van werknemers te voorkomen en te beperken. Dat kan u veel geld en tijd kosten. En waar haalt u de kennis vandaan? Kies voor de Verzuimverzekering inclusief een arbodienst. Dan heeft u financiële zekerheid en een effectieve aanpak van (het voorkomen van) verzuim met persoonlijke begeleiding.

Offerte

Nieuw: de MKB verzuim Ontzorg Verzekering

Lees meer over deze nieuwe verzuimoplossing voor het MKB!

Persoonlijke verzuimbegeleiding

De arbodienst en de verzekeraar bieden begeleiding bij ziekteverzuim. Hierdoor kunt u ziekteverzuim voorkomen en beperken. Zo heeft u recht op een Verzuimcoach, die fungeert als sparringpartner voor uw algemene vragen op het gebied van preventie en re-integratie. Ook regelt deze coach kosteloze rechtsbijstand bij juridische geschillen in verband met de loondoorbetalingsplicht. U krijgt daarnaast een vast aanspreekpunt bij de arbodienst. Uw Verzuimcoach controleert regelmatig de kwaliteit van de arbodienstverlening, zodat u kunt blijven rekenen op goede begeleiding.

Kies de arbodienst die bij u past

Als u kiest voor onze Verzuimverzekering en arbodienstverlening profiteert u van:

  • Poortwachtergarantie
  • Preventiebudget per dreigend langdurig ziektegeval
  • Re-integratiebudget per ziektegeval
  • Verzuimcoach als uw persoonlijke aanspreekpunt

Verzekeraars werken samen met diverse arbodiensten met jarenlange ervaring op het gebied van verzuimpreventie en re-integratie. In de basis bieden ze dezelfde dienstverlening. Om u te helpen een keuze te maken, geven wij een korte beschrijving van de arbodienstverlening en de kostenstructuur. Maar eerst leest u waar hun basisdienstverlening uit bestaat. Het aanbod verschilt per verzekeraar.

Basisdienstverlening: wat doet een goede arbodienst?

U krijgt één aanspreekpunt. Deze contactpersoon onderhoudt contact met u en uw verzuimende werknemer over de re-integratie en plant zo nodig een consult in bij de bedrijfsarts. De contactpersoon houdt de regie, stuurt waar nodig bij en overlegt met de verzekeraar over de inzet van het preventie- en het re-integratiebudget dat hoort bij de Verzuimverzekering en arbodienstverlening.

Na de ziekmelding neemt uw contactpersoon na verloop van een paar dagen contact op met u en eventueel uw werknemer. In overleg wordt bepaald welke acties worden ingezet om de werknemer terug aan het werk te helpen.

Er wordt bewaakt dat u voldoet aan de termijnen die de Wet verbetering poortwachter voorschrijft voor het re-integratieproces van verzuimende werknemers. Er wordt bijvoorbeeld een Probleemanalyse voor u opgesteld tussen de 4e en 6e week, u krijgt advies over het opstellen van een Plan van Aanpak voor re-integratie en er wordt zo nodig een 42e weekmelding aan het UWV gedaan.

Werknemers hebben recht op een second opinion door een onafhankelijke bedrijfsarts. Dit is ook onderdeel van het arbopakket.

Wat kost de arbodienstverlening?

U betaalt naast de premie voor uw verzuimverzekering abonnementskosten van de arbodienstverlener. Dit vindt jaarlijks vooraf plaats. De meeste dienstverlening valt onder het abonnement. Enkele zaken worden apart gefactureerd.

De betaling van het abonnement vindt jaarlijks vooraf plaats. De meeste re-integratieactiviteiten zijn inbegrepen in het abonnement. Enkele activiteiten zijn niet opgenomen in het abonnement en worden achteraf, na uitvoering, gefactureerd.

Volledig overzicht kosten

Een volledig overzicht van de kosten van de samenwerkende arbodienst vindt u in het contract arbodienstverlening en de bijbehorende documenten. Als u een offerte of een vergelijking bij ons heeft aangevraagd wordt dit overzicht meegestuurd bij ons advies of voorstel.

Wat is het verschil tussen de Verzuimcoach en de arbodienst?

De arbodienst begeleidt u en uw zieke werknemer en helpt u te voldoen aan de wettelijke (poortwachter)verplichtingen. U kunt bij uw Verzuimcoach terecht voor tips om verzuim te voorkomen of voor aanvullend advies, naast dat van de arbodienst. Daarnaast checkt uw Verzuimcoach regelmatig de kwaliteit van de arbodienstverlening, zodat u kunt blijven rekenen op goede begeleiding.

Waarom de Verzuimverzekering en arbodienstverlening?

Het voorkomen van ziekteverzuim en begeleiden van zieke medewerkers kan u veel geld en tijd kosten. Er gelden vele wettelijke verplichtingen. En waar haalt u de kennis vandaan? Kies voor de Verzuimverzekering in combinatie met dienstverlening van een arbodienst waarmee verzekeraars samenwerken. Dan heeft u financiële zekerheid voor de loondoorbetaling van een zieke werknemer. Plus een effectieve aanpak van (preventie van) ziekteverzuim, met persoonlijke begeleiding.

Voor wie is de Verzuimverzekering en arbodienstverlening?

De Verzuimverzekering en arbodienstverlening is speciaal gemaakt voor werkgevers in het mkb.

Wat is verzekerd bij de Verzuimverzekering?

Met de verzuimverzekering krijgt u een uitkering voor het loon dat u aan een zieke werknemer moet doorbetalen. U krijgt hulp en gegarandeerde budgetten om ziekteverzuim binnen uw bedrijf te voorkomen of beperken als u kiest voor een Verzuimverzekering en arbodienstverlening. En u kunt gebruikmaken van rechtsbijstand bij juridische geschillen in verband met ziekteverzuim en re-integratie.

Dekking op maat

U bepaalt zelf hoe volledig u verzekerd wilt zijn. Bijvoorbeeld of u uw werknemers tot de AOW-leeftijd wilt verzekeren of tot 70 jaar. En of oproepkrachten meeverzekerd moeten zijn. Ook kiest u uit de twee arbodiensten waarmee wij samenwerken.

Mijn bedrijf valt onder een cao, kan ik het uitkeringspercentage hierop aanpassen?

Ja, dit is zeker mogelijk. Diverse verzekeraars hebben branche-afspraken om zo dekking, dienstverlening, premie en voorwaarden af te stemmen op uw Cao.

Wat is niet verzekerd?

De verzuimverzekering voor het ziekteverzuim van uw personeel biedt een ruime dekking. Maar u bent bijvoorbeeld niet verzekerd voor een werknemer die al ziek of arbeidsongeschikt is bij de start van de verzekering. (Als u, voordat u zich bij ons verzekerde, bij een andere maatschappij verzekerd was, valt dit risico vaak nog onder die verzekering.)

Gemaximeerd verzekerd loon

En u kunt per werknemer vaak maximaal een SV-jaarloon van € 125.000,- verzekeren. Het loon daarboven is bij diverse verzekeraars niet verzekerd. Vraag onze adviseur naar de mogelijkheden voor dekking van uw werknemers een hoger inkomen.

Eigen risico

Veel MKB werkgevers kiezen vaak voor een eigen risico in dagen. Het gaat hierbij om bedrijven met ongeveer 25 werknemers in dienst?

Grote werkgevers kunnen ook kiezen voor een eigen risico in geld. Er gelden dan wel andere voorwaarden voor de dekking. U heeft bijvoorbeeld geen gegarandeerde budgetten voor preventie en re-integratie. Onze verzekeringsadviseur kan hier meer over vertellen.

Hoe snel krijg ik mijn uitkering als een werknemer ziek is?

Nadat u de claim online heeft gemeld en de werknemer langer ziek is dan de gekozen eigen risico termijn, krijgt u automatisch maandelijks de uitkering.

Hoe zat het ook alweer met loondoorbetaling bij ziekte?

Loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte straks gemakkelijker

Goed nieuws: loondoorbetaling en re-integratie van uw zieke medewerker wordt gemakkelijker én duidelijker. U kunt straks gebruikmaken van een goed, uitgebreid en betaalbaar verzekerings- en dienstenpakket voor zieke werknemers.

Op 20 december 2018 ondertekende Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor samen met werkgeversorganisaties en het Verbond van Verzekeraars het Convenant Loondoorbetaling MKB. Het pakket maatregelen in het kersverse convenant moet u straks ontzorgen als een van uw medewerkers ziek thuis komt te zitten.

Tijd voor een update: wat zijn de bestaande regels voor loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte en wat betekent het Convenant Loondoorbetaling MKB straks voor u? 

Wat betaalt u op dit moment voor een zieke medewerker?

Jaar
Kosten werkgever

1

  • U betaalt uw zieke werknemer 70% van zijn laatstverdiende loon. Dit loon mag niet lager zijn dan het minimumloon. Afhankelijk van de cao waar u onder valt, gelden er mogelijk andere regels.
    Onder veel cao’s geldt bij ziekte een verplichting van 90% tot 100% doorbetaling van het loon in het eerste jaar.
  • U betaalt kosten voor arbodienstverlening. Onder andere voor de verzuimbegeleiding van zieke werknemers. Ook kunt u te maken krijgen met kosten om werknemers te re-integreren.

2

  • U betaalt uw zieke medewerker 70% van zijn laatstverdiende loon. Net als bij het eerste jaar kan het zijn dat u dit percentage vanwege de cao moet aanvullen tot 80% tot 100%.
  • U betaalt kosten voor arbodienstverlening. Onder andere voor de verzuimbegeleiding van zieke werknemers. Ook kunt u te maken krijgen met kosten om werknemers te re-integreren.

3-12

  • Uw medewerker is tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt of tussen de 80% en 100% arbeidsongeschikt, maar niet duurzaam: u betaalt voor maximaal tien jaar premie voor zijn WGA-uitkering.
    Deze premie hangt af van de grootte van uw bedrijf, van de sector waar u onder valt en van de schadelast van uw bedrijf.
    Over het algemeen geldt: hoe groter uw bedrijf en hoe groter uw schadelast, hoe meer premie u betaalt.
  • Uw medewerker is voor meer dan 80% en duurzaam arbeidsongeschikt: u betaalt jaarlijks een publieke premie voor de IVA-uitkering van uw werknemer.

 

Welke maatregelen gaan u straks ontzorgen bij ziekte en re-integratie van uw zieke medewerker?

Binnen het convenant blijft u twee jaar verantwoordelijk voor loondoorbetaling en re-integratie van uw zieke medewerker. Voor de periode na de eerste twee jaar ziekte blijven de huidige regels gelden. Met de nieuwe maatregelen in het convenant wordt de zorg voor uw zieke medewerker gedurende de eerste twee jaar straks gemakkelijker en duidelijker. Hierdoor kunt u zich blijven richten op uw kernactiviteiten. Wat zijn de belangrijkste afspraken binnen het convenant?

Op 1 januari 2020 komt er een MKB-Verzuim-Ontzorg-Verzekering

  • Deze verzekering dekt financiële schade bij ziekteverzuim. Daarnaast gaat de verzekeraar u maximaal ondersteunen bij de re-integratie van uw zieke medewerker. Zowel binnen als buiten uw bedrijf.
  • De verzekering is Poortwachterproof: als u als werkgever de adviezen van professionals overneemt, loopt u geen risico meer op een loonsanctie. Een eventuele loonsanctie komt dan voor rekening van de verzekeraar.
  • De premie voor deze verzekering is nog niet vastgesteld. Wel is afgesproken dat het verzuim in uw eigen bedrijf maar in beperkte mate meetelt in de hoogte van de verzekeringspremie.
  • De verzekering is niet verplicht. U maakt zelf de keuze of u kiest voor deze verzekering of dat u uw bestaande verzekering houdt. 

En verder

  • Trekt de overheid vanaf 2021 jaarlijks 450 miljoen euro uit om ondernemers tegemoet te komen in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Dat komt neer op ruim 1.000 euro per bedrijf per jaar. Het is de bedoeling dat deze compensatie uiteindelijk alleen gaat gelden voor mkb-bedrijven tot 25 fte's.
  • Is het medisch advies van de bedrijfsarts per 1 januari 2021 leidend bij de UWV-toets op uw re-integratie-inspanningen voor een medewerker die na twee jaar nog steeds ziek is. Omdat het UWV niet meer aan het medisch oordeel van de bedrijfsarts kan twijfelen, kan het UWV u ook geen loonsanctie meer opleggen op basis van dit medisch advies.
  • Wil Minister Koolmees dat het voor u duidelijker is waar het UWV u als werkgever op beoordeelt. Ook wordt deze beoordeling straks landelijk op dezelfde wijze uitgevoerd.
  • Wordt het zogenaamde ‘tweede spoor’ voor u duidelijker. Ofwel: de mogelijkheid dat uw werknemer niet binnen uw bedrijf terugkeert, maar bij een ander bedrijf aan de slag gaat. Met de zekerheid die de geplande maatregelen bieden, kunt u samen met uw medewerker een concreet plan maken.
  • Krijgt uw medewerker ten slotte een grotere rol bij zijn re-integratie. Hij moet voortaan op vaste momenten zelf zijn visie op het re-integratietraject geven. 

Houd uw kosten beheersbaar

Wilt u de kosten van verzuim dekken? Dan kunt u de risico's onderbrengen in een Verzuimverzekering en arbodienstverlening. Zo bent u financieel gedekt en krijgt u ondersteuning om uw medewerker snel weer aan het werk te helpen.

Ook kunt u eigenrisicodrager worden voor de Ziektwet en voor de WGA. In het laatste geval betaalt u zelf de kosten van de WGA-uitkering en bent u verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Dit risico kunt u afdekken met een WGA-eigenrisicoverzekering.

Benieuwd naar de kosten van verzuimverzekeringen voor uw specifieke situatie?

Wat kost de Verzuimverzekering?

De kosten van uw ziekteverzuimverzekering voor werknemers bestaat uit uw premie en een tarief voor  arbodienstverlening. De hoogte van de verzuimpremie (uw maandelijkse kosten) hangt onder andere af van de samenstelling van uw personeelsbestand, uw bedrijfsgegevens (sector, vestigingsadres), ziekteverzuim van uw werknemers en de gekozen dekking.

Pakketkorting

De Verzuimverzekering is onderdeel van een compleet pakket personeelsverzekeringen. Sluit u in het pakket meer personeelsverzekeringen af? Dan profiteert u van pakketvoordelen, zoals een pakketkorting die kan oplopen tot 10%. Vraag ernaar bij onze adviseur.

Premie-indicatie Verzuimverzekering?

De premie is afhankelijk van uw branche, uw personeelsbestand, het verzuim van uw werknemers en de gekozen dekking. Hieronder vindt u een indicatie van de maandpremie per branche:

Sector
Bouw
Detailhandel
Horeca
Groothandel
Zakelijke dienstverlening

Soort bedrijf

Aannemer

Kledingwinkel

Restaurant

Groothandel in bloemen

Boekhoudkantoor

Aantal personeelsleden

9

9

7

10

7

Gemiddelde leeftijd

42

38

34

42

42

Ziekteverzuim-% afgelopen 3 jaar

4,00%

3,00%

2,50%

2,50%

3,00%

Loonsom

€ 350.000,00

€ 145.000,00

€ 125.000,00

€ 325.000,00

€ 325.000,00

Maandpremie

€ 745,00

€ 320,00

€ 195,00

€ 595,00

€ 475,00

Uitgangspunten premie-indicatie

Voorbeeld bij tien dagen eigen risico en uitkering van 70% van het loon tijdens de hele loondoorbetalingsduur van twee jaar. Uw bedrijf is uniek. Wilt u weten welke premie precies voor u geldt? Of welke keuzes u kunt maken en hoe die invloed hebben op de kosten? Neem dan contact op met onze adviseur. Die helpt u graag met een offerte op maat voor uw bedrijf!

Arbowet

Naast verzekeren heeft u volgens de Arbowet ook wettelijke verplichtingen om verzuim te voorkomen en te beperken. Zorg bijvoorbeeld voor een goede voorlichting over veilig werken, maak een ziekteverzuimbeleid, let op signalen van ziekteverzuim en maak het onderwerp bespreekbaar.

Veiligheid

En wist u dat u wettelijk verplicht bent om een RI&E, preventiemedewerkers en bedrijfshulpverleners te hebben? Om het voor u makkelijk te maken kunt u dit en meer regelen met de samenwerkende arbodienst. Zij kunnen u ook helpen met het verzorgen van een Training Preventiemedewerker of Bedrijfshulpverlener voor de Veiligheid van uw medewerkers

Voordelen verzuimverzekering inclusief arbodienst

  • Eén online ziek- of herstelmelding voor verzekeraar en arbodienst
  • Eenvoudige verzuimadministratie
  • Begeleiding van persoonlijke coach
  • Budgetten voor preventie en re-integratie
  • Wet Poortwachter garantie

Meer weten over de Verzuimverzekering en arbodienstverlening?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de Verzuimverzekering en arbodienstverlening? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.