Vliegen? Ken de regels voor uw bagage

Vertrekt u met het vliegtuig naar uw vakantiebestemming? Dan is het handig om te weten wat de regels zijn die gelden voor uw bagage. Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet. 

Vergeet allereerst niet ook nog even te controleren of de maatschappij waarmee u vliegt nog specifieke regels heeft of aanvullingen op de onderstaande algemene verordeningen.

Algemeen geldt dat al uw bagage moet zijn voorzien van compleet ingevulde adreslabels. Mocht uw bagage zoekraken of per ongeluk naar een verkeerde luchthaven worden gevlogen, dan zijn deze labels onontbeerlijk om ze alsnog naar de juiste plaats van bestemming te vervoeren.

Vermeld uw gegevens ook aan de binnenzijde van uw koffers voor het geval de labels afscheuren of onverhoopt worden verwijderd.

Vloeistoffen

Nog altijd gelden er op alle vliegvelden binnen de Europese Unie strenge regels voor het vervoeren van vloeistoffen in de handbagage. Vloeistoffen zoals water en soft drinks, maar ook gel, tandpasta, crèmes en spuitbussen, mogen alleen in kleine hoeveelheden én op de juiste manier verpakt worden meegenomen.

Er zijn twee uitzonderingen op deze regel, die van toepassing zijn voor babyvoedsel of medicijnen, die u tijdens de vlucht nodig heeft. Voor alle overige vloeistoffen en dergelijke moet u zich aan de volgende regels houden:

  • u mag ze alleen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter;
  • deze verpakkingen moeten zich bevinden in een doorzichtige plastic zak;
  • de plastic zak moet hersluitbaar zijn;
  • de plastic zak mag maximaal 1 liter inhoud hebben;
  • u mag per persoon maximaal 1 plastic zak meenemen.

Bagage

Het maximale gewicht dat u aan ruimbagage mag meenemen, is over het algemeen 20 kilogram. Let goed op, want voor overgewicht moeten meestal forse toeslagen worden betaald.

Daarnaast mag u tussen de 5 en 12 kilogram handbagage meenemen. Voor de exacte afmetingen, gewichten en toeslagen raadpleegt u de website van uw luchtvaartmaatschappij of touroperator.

Bij het passeren van de poortjes moet u de vloeistoffen die u in uw handbagage meeneemt, apart aanbieden. Datzelfde geldt overigens voor jassen en grotere apparaten zoals bijvoorbeeld uw laptop.

Mocht u na de paspoortcontrole nog taxfree gaan shoppen en bijvoorbeeld drank of parfum kopen, dan wordt uw aankoop verpakt en verzegeld. Het zegel is 1 dag geldig. Mocht u overstappen tijdens uw reis, dan mag u het zegel niet eerder verbreken dan dat u op uw eindbestemming bent aangekomen.