dinsdag 14 november 2023 09:58

Wijzigingen zorgverzekering 2024

In 2024 gaan er dingen veranderen voor uw zorgverzekering. De regering heeft deze veranderingen in de Miljoenennota aangekondigd op Prinsjesdag. Lees hieronder de belangrijkste veranderingen die invloed kunnen zijn op uw zorgverzekering. Bereken de premie, vergelijk uw zorgverzekering en vraag uw zorgpolis direct aan!

Bereken en vergelijk uw zorgverzekering 2021

Belangrijke data voor uw zorgverzekering in 2024

 • 19 september 2023
  Prinsjesdag 2023, de dag van de Miljoenennota. Op deze dag bleek dat de zorgpremie gaat stijgen en het eigen risico gelijk blijft.
 • 12 november 2023
  Verzekeraars hebben tot en met 12 november om hun nieuwe zorgpremies bekend te maken. Na deze datum kunt u de zorgverzekeringen vergelijken voor 2024.
 • 31 december 2023
  Dit is de laatste dag waarop u kunt overstappen voor 2023 en waarbij uw oude zorgverzekering wordt opgezegd door de nieuwe verzekeraar.
 • 31 januari 2024
  Heeft u uiterlijk 31 december 2023 uw oude zorgverzekering opgezegd? Dan is dit de laatste dag waarop u een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten voor 2024. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Zorgpremie 2024

Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Voor die zorgverzekering betaalt u premie. De hoogte hiervan is verschillend per verzekeraar. Tijdens Prinsjesdag is de nominale premie, de rekenpremie, bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de zorgpremie voor 2024 stijgt met gemiddeld € 12,00 per maand.

Hoe duur wordt de zorgverzekering in 2024?

In 2024 stijgt de zorgpremie gemiddeld met € 12,00 per maand. Dit betekent dat uw zorgverzekering ongeveer € 149,00 per maand gaat kosten (€ 1.788,00 per jaar).

Waarom stijgt de zorgpremie in 2024?

Waarom stijgen de zorgpremies? Allereerst stijgen de zorgkosten in Nederland snel en de premies moeten deze kosten dekken. Een belangrijke reden voor de stijgende zorgkosten zijn de hogere lonen voor zorgmedewerkers, die naar verwachting blijven stijgen de komende jaren. Daarnaast groeit de vergrijzing en het aantal chronisch zieken, wat leidt tot een grotere vraag naar zorg en meer zorgpersoneel. Bovendien nemen de benodigde zorgvoorzieningen toe, wat extra financiering vereist en dus ook weer leidt tot hogere premies. Zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 12 november om hun nieuwe premies bekend te maken.

Eigen risico 2024 blijft gelijk

Begin 2023 werd al aangekondigd dat het eigen risico tot en met 2026 gelijk blijft. Dat betekent dat het verplicht eigen risico ook in 2024 voor iedereen € 385,00 is.

Eigen risico 2024

Jaarlijks is het eigen risico een veelbesproken onderwerp. Aan het begin van 2023 werd aangekondigd dat het verplichte eigen risico tot en met 2026 op € 385,00 euro blijft. Dit bedrag is al enkele jaren hetzelfde gebleven. Wel heeft u zoals gewoonlijk de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal € 885,00.

Kosten voor ziekenhuiszorg en medicijnen vallen bijvoorbeeld onder het eigen risico. Maar er zijn ook uitzonderingen op het eigen risico. Zorg zoals een bezoek aan de huisarts of de verloskundige wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Begin 2023 werd een nieuwe regeling aangekondigd voor het eigen risico, die vermoedelijk in 2025 van kracht wordt. Volgens deze regeling betaalt u maximaal € 150,00 per medische handeling, maar het jaarlijkse eigen risico blijft € 385,00. Hiermee wil de regering het eigen risico betaalbaarder maken en de drempel voor specialistische zorg verlagen, in de hoop dat mensen bewuster met hun zorgkosten omgaan.

Zorgtoeslag 2024

Voor alleenstaanden stijgt de maximale zorgtoeslag van € 111,00 per maand naar € 127,00. Dat is een stijging van € 16,00 per maand. Voor gezinnen wordt de zorgtoeslag € 243,00 euro per maand. Toch zal dit voor veel mensen aanvoelen als een daling.

Zorgtoeslag in 2024 lager

Dit komt doordat de zorgtoeslag in voorgaande jaren tijdelijk extra was verhoogd, tot maximaal € 154,00 per maand voor alleenstaanden en € 243,00 per maand voor gezinnen. Deze maatregel bestond om mensen te ondersteunen met meer financiële ruimte. Helaas vervalt deze tijdelijke verhoging in het nieuwe jaar, waardoor sommige mensen minder zorgtoeslag zullen ontvangen dan ze gewend waren.

De hoogte van uw zorgtoeslag hangt af van uw toetsingsinkomen, dat is uw totale inkomen voor de Belastingdienst gedurende een heel jaar, na aftrek van eventuele kosten. Het is belangrijk om te weten dat u zelf zorgtoeslag moet aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag zijn er enkele voorwaarden:

 • U moet minimaal 18 jaar zijn.
 • U beschikt over een Nederlandse zorgverzekering.
 • U bent in het bezit van de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning (dit geldt eveneens voor uw partner).
 • Uw inkomen en vermogen blijven binnen vastgestelde grenzen.

Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.

Basisverzekering in 2024

In 2024 is de basisverzekering nog steeds het meest belangrijke en verplichte deel van uw zorgverzekering. Diverse zorgkosten worden vergoed door de basisverzekering, zoals doktersbezoeken, medicijnen, ambulancevervoer en ziekenhuisoperaties. Voor zorg die niet in de basisverzekering zit, kunt u zich aanvullend verzekeren. Dat geldt voor bijvoorbeeld fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

De inhoud van de basisverzekering in Nederland kan jaarlijks veranderingen ondergaan. Het is belangrijk om deze wijzigingen in de gaten te houden, aangezien ze invloed kunnen hebben op de dekking en kosten van uw zorgverzekering. 

Wijzigingen basisverzekering 2024

Ieder jaar wijzigt er iets in de vergoedingen vanuit de zorgverzekering. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering en de zorgverzekeraar stelt de aanvullende zorgverzekering samen. We hebben de wijzigingen voor 2024 voor u op een rij gezet.

Dit verandert er in de basisverzekering 2024

 • Ketenaanpak valpreventie voor ouderen
  Voor ouderen met een hoog valrisico is een vergoeding opgenomen voor de valrisicobeoordeling en een valpreventieve beweeginterventie. Speciale oefentherapie kan dit risico verminderen en daarom komt valpreventie in het basispakket.
 • Flexibelere kraamzorg
  Kraamzorg kan in uitzonderlijke gevallen flexibeler worden ingezet tot 6 weken na de bevalling in plaats van tot 10 dagen na de bevalling. De vergoeding voor kraamzorg was al opgenomen in de basisverzekering, met een duur van minimaal 24 tot maximaal 80 uur en tot maximaal 10 dagen na de geboorte. Vanaf 1 januari 2024 wordt deze periode verlengd naar zes weken. De eigen bijdrage per uur blijft gelden.
 • Paramedische herstelzorg na COVID-19 verlengd
  Hoewel de pandemie voorbij is, ervaren mensen nog steeds klachten van Long Covid in 2023. Extra paramedische herstelzorg na COVID-19 wordt verlengd tot 1 januari 2025. Er is recht op maximaal 50 behandelingen fysiotherapie, 10 uur extra ergotherapie en 7 uur extra diëtetiek (binnen 6 maanden). Bekijk alle voorwaarden op de website van het Zorginstituut Nederland.
 • Ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen
  Voor kinderen tot 18 jaar met overgewicht en obesitas is een vergoeding opgenomen voor de begeleiding door de Centrale Zorgverlener en voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).
 • Gewijzigde vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners voor geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging
  Gaat u in 2024 naar een niet-gecontracteerde zorgverlener voor geestelijke gezondheidszorg of wijkverpleging? Dan vergoeden wij in 2024 nog maximaal 75% van het Nza-tarief. In 2023 was dit maximaal 100% van het Nza-tarief.

Deze veranderingen aan het basispakket in 2024 kunnen impact hebben op uw zorgverzekering en de zorg die u ontvangt. Houd deze aanpassingen dus in gedachten bij het plannen van uw zorgbehoeften voor het komende jaar. Let op! Vergoedingen uit de basisverzekering kunnen meetellen voor het eigen risico.

Verschillende soorten basisverzekeringen

De basisverzekering heeft dezelfde dekking bij alle zorgverzekeraars. Dat komt omdat deze door de overheid wordt vastgesteld. Maar het kan wel verschillen bij hoeveel zorgverleners u alle kosten vergoed krijgt. Dit hangt af van de soort basisverzekering die u kiest. U heeft de keuze uit de restitutiepolis (volledige vrije zorgkeuze), combinatiepolis of naturapolis (ruime zorgkeuze), en de naturaverzekering budget (beperkte zorgkeuze). Het is belangrijk om de polis te kiezen die het beste bij uw zorgbehoeften past, zodat u de zorg krijgt die u nodig heeft.

Aanvullende zorgverzekering in 2024

Rondom de aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering is ieder jaar veel te doen. De inhoud van de basisverzekering is wettelijk bepaald en bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Maar bij de aanvullende pakketten is dit aan verzekeraars zelf. Ze zijn vrij in het bepalen van de premie, inhoud en wie ze wel of niet accepteren.

Het afsluiten van een aanvullende verzekering kan slim zijn als u specifieke zorgbehoeften hebt die niet volledig worden gedekt door de basiszorgverzekering. Bijvoorbeeld als u regelmatig fysiotherapie of tandartsbehandelingen nodig heeft. Een aanvullende zorgverzekering biedt extra dekking voor deze kosten, waardoor u financiële zekerheid heeft en niet voor onverwachte uitgaven komt te staan.

Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen beschikbaar, elk met eigen dekking en premie. Het is belangrijk om goed te overwegen welke aanvullende zorgverzekering het beste bij uw persoonlijke situatie past, zodat u de zorg krijgt die u nodig heeft zonder onnodig veel te betalen.

De inhoud van de aanvullende verzekeringen voor 2024, weten we pas op 13 november. Dan hebben alle verzekeraars hun premies en pakketten voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. 

Goedkoopste of beste zorgverzekering van 2024?

Ook in 2024 is zorgverzekeringen vergelijken de beste manier om de goedkoopste zorgverzekering te vinden. Maar er zijn ook andere belangrijke zaken om op te letten bij het kiezen van de beste zorgverzekering voor u. Het is verleidelijk om alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook de dekking en voorwaarden zijn niet onbelangrijk.

Denk bijvoorbeeld aan welke zorgkosten de verzekering precies vergoedt en welke zorgverleners vergoed worden. Ook kan het nuttig zijn om te bekijken welke extra voordelen of kortingen een verzekeraar biedt. Door deze factoren mee te nemen in uw vergelijking, kunt u de zorgverzekering vinden die het beste aansluit bij uw behoeften en budget.

Meer weten over de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering? 

Voor meer informatie over de basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering kunt u contact met ons opnemen. Bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst. Of klik hier voor meer informatie over ons compleet aanbod in zorgverzekeringen en ziektekostenverzekeringen.

Check en vergelijk uw zorgverzekering!

Bereken en vergelijk uw zorgverzekering 2021

 

Laatst aangepast op dinsdag 14 november 2023 10:35