dinsdag 03 mei 2022 09:58

Ziekteverzuim op recordhoogte. Hoe komt dat?

Het lijkt wel of iedereen ziek is. Het ziekteverzuim was al enorm hoog maar grijpt nu om zich heen door een optelsom van verschillende oorzaken.

Ziekteverzuim op recordhoogte. Hoe komt dat?

In maart waren er voor elke 100 werkenden 11 verzuimmeldingen. Daarmee bedroeg het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland 5,6%. Bij grote bedrijven steeg het gemiddelde verzuimpercentage zelfs naar 6,7% en 15,6 meldingen per 100 werknemers in maart. De griep én de coronabesmettingen zorgden voor dit record. Zo blijkt uit cijfers van HumanTotalCare. In de gezondheidszorg, de industrie en het onderwijs was het verzuim het hoogst.

In maart daalde het aantal verzuimmeldingen door corona, terwijl het aantal meldingen door griep en griepachtige klachten steeg. De laatste week van maart was griep de oorzaak van 35% van de verzuimmeldingen. Voor corona was dat nog maar 30% en ook de verzuimduur door corona lijkt af te nemen.

Het is geen griepseizoen, hoe kan dat?

Deskundigen noemen het vreemd dat griep zo’n boosdoener is. Het griepseizoen is immers meestal in november en december. De griep loopt in maart en april terug want dan gaan we juist naar buiten toe. Volgens deze deskundigen hebben we de griepgolf voor ons uitgeschoven. Het lijkt logisch dat het aantal ziekmeldingen is opgeleefd door het loslaten van de coronamaatregelen en het versoepelen van het thuiswerkadvies.

Het advies luidt dan ook om werknemers thuis te laten werken als het kan en de basismaatregelen in stand te houden. Dan is de kans om griep of corona te krijgen veel kleiner. Werknemers hebben door de ervaringen met corona minder snel de neiging om op kantoor te gaan zitten met hoestbuien en een snotneus. Ze melden zich dan ziek. Maar de vraag rijst dan wanneer je bij lichte klachten wel of niet kunt werken, op kantoor of thuis. Wanneer meld je je dan volledig ziek? Soms kunnen werknemers thuis nog wel wat werk doen. Tijdens corona hebben ze immers geleerd dat dat kan. Er lijkt dus iets veranderd.

Volgens Jurriaan Penders hoeft de aanwezigheid van ziekte niet te betekenen dat een werknemer volledig uitvalt. “Als er sprake is van lichte klachten, bespreek dan ook vooral samen wat er wel mogelijk is. Veel mensen vinden het prettig om nog iets te kunnen doen.”

Waarom verschillen tussen grote en kleine werkgever?

De cijfers laten zien dat hoe groter het bedrijf, hoe hoger het verzuim is. Werknemers in grote bedrijven zijn niet ongezonder. Maar het verzuim laat zich daar makkelijker opvangen. Ook is thuisweken in bepaalde sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg, de horeca en de beveiliging veel lastiger.

Griepvaccinatie werkt beter dan verwacht

Opvallend is dat NIVEL onlangs liet weten dat het griepvaccin voor het huidige griepseizoen beter lijkt te werken dan verwacht. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese samenwerkingsverband I-MOVE, waar ook onderzoekers van het Nivel en het RIVM deel van uitmaken. Onderzoekers hielden er rekening mee dat de effectiviteit van het vaccin dit jaar lager zou uitpakken, door een waargenomen mismatch van daadwerkelijk circulerende griepvirussen met de virussen in het griepvaccin. De mate van bescherming blijkt nu, met 36% tegen het griepvirus type A, overeen te komen met de gemiddelde vaccineffectiviteit tijdens de laatste tien griepepidemieën in Europa.