donderdag 28 januari 2021 16:04

Zijn appartementen met een slapende VvE wel verzekerd?

U verhuist van een eengezinswoning naar een koopappartement. Een inboedelverzekering en een dekking voor het eigenarenbelang zou met de gebouwenpolis vanuit de Vereniging van Eigenaren (VvE) genoeg dekking moeten bieden bij een totaalschade. Helaas is dat niet altijd zo.

Wat doet een VvE?

Een VvE is automatisch opgericht als een gebouw in appartementen wordt gesplitst. Elk appartementengebouw heeft dus een VvE en de appartementseigenaren zijn daar automatisch bij aangesloten. De VvE moet zorgen voor onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke zaken. Het bestuur organiseert daarom een jaarlijkse ledenvergadering waarin besluiten worden genomen en stelt een begroting op. Er is er een reservefonds waarin gespaard wordt voor onderhoud en een gebouwenverzekering waarmee alle appartementen verzekerd zijn voor schade.

Slapende VvE

Het komt echter voor dat een VvE slapend is. Bovenstaande activiteiten vinden dan niet plaats en er is vaak ook geen gebouwenpolis afgesloten. Het zou kunnen dat elke individuele appartementseigenaar een eigen opstalverzekering heeft afgesloten met een individueel appartementsrechtclausule. Maar bij een totaalschade zijn hier de volgende risico’s aan verbonden:

  • De verzekeraar bekijkt bij totaalschade in welke verhouding het gebouw is gesplitst en keert op basis hiervan uit. Als één van de appartementsbewoners geen verzekering heeft afgesloten of de premie niet op tijd heeft betaald, heeft dit gevolgen voor de totale uitkering. Die kan dan te laag zijn voor herstel van de totale schade.
  • Als het gebouw schade oploopt door opzet van een van de appartementseigenaren, is dat bij een gebouwenpolis met appartementsrechtclausule geen probleem. De verzekeraar keert dan gewoon uit en verhaalt eventueel op de betreffende eigenaar. De andere appartementseigenaren zijn dan schadeloos gesteld en de schade aan de gemeenschappelijke delen wordt volledig vergoed. Dat is niet zo bij een individuele polis. Schade door opzet van een verzekeringnemer is dan vaak uitgesloten.
  • Als de slapende VvE geen geld reserveert voor onderhoud kan dat op korte of langere termijn gevolgen hebben op de verzekeringsdekking omdat er dan schade kan ontstaan door achterstallig onderhoud. Dat is in de meeste gevallen uitgesloten van dekking.

Advies VvE verzekeringen

Als u naar een koopappartement verhuist, vraag dan expliciet of er een gebouwenpolis met appartementsclausule is. Let op de risico’s als u een individuele polis met appartementsclausule afsluit. Want in dat geval heeft u minder zekerheid dat schade (volledig) wordt uitgekeerd. Het verzekeren van het gebouw als één geheel heeft altijd de voorkeur. Met de VvE verzekeringen is het gehele gebouw goed verzekerd!

Vragen over de slapende VvE en VvE verzekeringen?

Heeft u vragen over de gevolgen van een slapende VvE? Neem dan contact op met onze adviseur en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer voor uw VvE verzekeringen.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 28 januari 2021 16:10