donderdag 13 oktober 2022 07:42

Zorgpremie stijgt in 2023: waar kunt u op letten?

De zorgverzekering wordt duurder in 2023. De eerste premie die is bekendgemaakt, ligt € 10,00 per maand hoger dan in 2022. De zorgtoeslag stijgt mee waardoor de lagere inkomens er niet op achteruit gaan. Op Prinsjesdag werd al voorspeld dat de premies van de basisverzekering met ongeveer € 11,00 per maand zullen stijgen. Hierdoor wordt de totale zorgpremie in 2023 gemiddeld € 137,00 per maand. Vanaf 12 november 2022 zullen alle zorgverzekeraars hun definitieve premie bekend maken.

Bereken en vergelijk uw zorgverzekering 2021

Zorgtoeslag stijgt mee

Om lage- en middeninkomens te compenseren voor de hogere kosten, stijgt de zorgtoeslag met circa € 35,00 per maand naar maximaal € 154,00 per maand. Het kabinet heeft voor 2023 de zorgtoeslag voor één keer extra verhoogd om de algemene koopkracht te verbeteren. Ook zijn er in 2023 meer huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag.

Wel aanvragen

Veel mensen vergeten de toeslag aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben. Dat komt vaak omdat er iets is veranderd in de situatie, maar er geen actie is ondernomen. Iemand is bijvoorbeeld 18 geworden waardoor het recht op toeslag is ontstaan. Of iemand is gescheiden waardoor hij of zij in aanmerking komt, of overgestapt naar een kleiner dienstverband waardoor de zorgtoeslag in beeld komt. Ook komt het voor dat mensen de mogelijkheid niet kennen of de informatie niet begrijpen.

Goedkopere zorgverzekering

Het is mogelijk om de premie van uw zorgverzekering te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het eigen risico aan te passen, te kiezen voor een goedkopere ‘budget’-verzekering of door het aanvullende pakket te beperken.

Zorgbehoefte

Het is belangrijk om eerst uw behoefte in kaart te brengen. Verwacht u veel zorg nodig te hebben het komende jaar? Is er een kind op komst? Zal een van de kinderen een beugel aangemeten krijgen? Vermoed u de fysiotherapeut nodig te hebben?

Basisverzekering

De meeste zorg valt onder de basisverzekering. U kunt kiezen uit drie types: restitutie, natura en budget. Elk type kent een eigen mate van keuzevrijheid en heeft een eigen prijskaartje. Lees hier meer over de verschillen.

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor een bril of contactlenzen, alternatieve zorg, fysiotherapie, uitgebreidere buitenlanddekking, enzovoort. Voor tandzorg kunt u een aanvullende tandartsverzekering sluiten. Dat betekent dat u bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. Lees hier meer details.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385,00. Dat bedrag is in stappen van € 100,00 vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885,00. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200,00, dit verschilt per verzekeraar.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 13 oktober 2022 07:56