Medische kosten tijdens uw vakantie

Hoe vervelend ook, het kan gebeuren dat u medische kosten moet maken tijdens uw vakantie. Bijvoorbeeld omdat iemand van uw reisgezelschap opeens last krijgt van kiespijn of door een -klein- ongelukje. Maar als u die kosten wilt verhalen, moet u dan uw reisverzekeraar benaderen of uw zorgverzekeraar?


De meeste reisverzekeringen stellen in hun voorwaarden dat u eerst moet proberen om uw kosten bij uw zorgverzekeraar te declareren. Pas als deze de gemaakte kosten niet of beperkt dekt, gaat de reisverzekeraar over tot uitkering. Als u precies wilt weten waar u aan toe bent, is het verstandig om de polisvoorwaarden van de genoemde verzekeringen eens goed door te lezen en met elkaar te vergelijken.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift? Vergeet ze dan niet mee te nemen! Neem een ruime hoeveelheid mee voor het geval uw verblijf langer mocht duren dan voorzien. Ook is het verstandig om uw medicijnen te splitsen en een deel ervan in uw handbagage mee te nemen. Zeker als u met het vliegtuig gaat! Zo weet u zeker dat u ze bijtijds kunt innemen.

Neem medicijnen altijd mee in de originele verpakking om eventuele problemen bij de douane te voorkomen. Gebruikt u medicijnen die onder de narcoticawet vallen, zoals morfine en codeïne? Zorg dan dat u in het bezit bent van een artsenverklaring, die is gelegaliseerd door de Rijksdienst voor Volksgezondheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Medisch paspoort

Mocht u uw medicijn toch vergeten of kwijtraken, dan kunt u meerdere dingen doen. Als er geen vreselijke haast bij is en u op een goed bereikbaar adres vertoeft, kunt u uw familie vragen om medicijnen na te sturen. Uiteraard kunt u ook een plaatselijke arts raadplegen en hem uw probleem voorleggen. Dan is het handig om een medisch paspoort te hebben. Hierin staan onder meer de medicijnen die u gebruikt duidelijk omschreven. Het document is onder meer verkrijgbaar via uw huisarts of apotheek. Voor meer informatie kijkt u op de webpagina’s mens-en-gezondheid van infonu.nl

Vaccinatie

Als u op reis gaat naar een land, waarvoor vaccinatie wordt aangeraden, neem dan bijtijds contact op met uw huisarts. Meer informatie over dit onderwerp vindt u onder meer op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).