Goed voor uw medewerkers zorgen, is goed voor uw bedrijf zorgen
Van alle bedrijven in Nederland heeft bijna de helft geen actuele RI&E*. Dit is zorgwekkend, want een RI&E is niet alleen wettelijk verplicht volgens de Arbowet, maar speelt ook een cruciale rol in het voorkomen van verzuim en het waarborgen van een veilige werkomgeving.
RI&E actie voor werkgevers
Daarom is o.a. verzekeraar ASR een actie gestart om werkgevers hierop te wijzen en ze te stimuleren om hun RI&E (via hun arbodienst) op orde te maken en -misschien nog wel belangrijker- gaan toepassen.
Hoe stel je een RI&E op?
Met een RI&E breng je de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer in kaart. Het opstellen van een RI&E hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, en het kan vaak al voor minder geld dan de boete die wordt opgelegd bij een controle door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden:
- Vraag het na bij onze adviseur. Hij of zij kan u hier meer over vertellen en kan via de dienstenwinkel van diverse verzekeraars een arbodienstverlener voor u vinden die een RI&E voor u wil opstellen en toetsen.
- Ga bij uw branchevereniging na of zij een RI&E branche-instrument hebben dat u kunt gebruiken. Op de website van https://www.rie.nl/ kunt u dit nagaan. Dit instrument bevat risico’s en maatregelen die afgestemd zijn op uw branche. Als u minder dan 25 medewerkers in dienst hebt, hoeft u uw RI&E niet te laten toetsen. Als u meer dan 25 medewerkers in dienst hebt, kan uw arbodienst deze toets voor u doen.
- Maak gebruik van de checklist gezondheidsrisico’s. Deze is speciaal voor kleine bedrijven die voor 40 uur of minder iemand in dienst hebben. Het is gratis en hoef u niet te laten toetsen.
Hoe werkt een onderzoek door de arbodienst?
De arbodienst brengt een bezoek aan uw bedrijf en loopt samen met u uw bedrijf door. Aan de hand van vragenlijsten en checklists beoordeelt de arbodienst de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf. Een arbodienst kijkt bijvoorbeeld naar hoe uw bedrijf is ingericht, is er voldoende aandacht voor de veiligheid van uw medewerkers en zorgt u voor goed gereedschap en meubilair? Soms vinden er ook gesprekken plaats met uw medewerkers. Na het onderzoek stelt de arbodienst een RI&E op.
Wat staat er in een RI&E?
In een RI&E staat een beschrijving van de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf. Wat is er goed geregeld en wat kan en moet verbeterd worden? Voor de verbeterpunten moet u een plan van aanpak opstellen. In dit plan beschrijf je welke maatregelen u als bedrijf gaat nemen om deze verbeterpunten aan te pakken en wanneer u dat gaat doen. Uw arbodienst kan u hierbij helpen.
Hoe vaak moet je een RI&E laten uitvoeren?
In de Arbowet is geen vaste termijn opgenomen. Wel wordt aangegeven dat een RI&E up-to-date moet zijn. Gaat u bijvoorbeeld verhuizen of heeft u uw bedrijf anders ingericht? Dan moet u ook een nieuwe RI&E laten opstellen. Heeft u geen actuele RI&E? Dan kunt u van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boete krijgen.
Preventieve maatregelen nemen aan de hand van de RI&E
Met een actuele RI&E weet u welke risico’s zich voordoen op de werkvloer. Dat is een goed begin, maar het belangrijkste is natuurlijk wat u hiermee doet. Met de knelpunten die uit uw RI&E naar voren komen, kunt u een plan van aanpak maken. Van alle bedrijven in Nederland die een actuele RI&E hebben, heeft 84,6% dat gedaan*.
* Bron: TNO, WEA 2021
In het plan van aanpak geeft u aan welke preventieve maatregelen u gaat nemen om de risico’s voor uw medewerkers zo klein mogelijk te maken. Bijvoorbeeld, een horecagelegenheid ontdekte dat hun schoonmaakmiddelen een gezondheidsrisico voor de medewerkers vormden. Daarom werd besloten dat medewerkers een veiligheidsbril moesten dragen bij het schoonmaken. Toen een van de medewerkers toch zonder bril aan het schoonmaken was, kreeg hij schoonmaakmiddel in zijn oog. Onderdeel van het plan van aanpak was het plaatsen van een oogdouche. Hierdoor is ernstig letsel aan de ogen van deze medewerker voorkomen.
Het opstellen van een plan van aanpak helpt niet alleen om risico's te verminderen, maar toont ook aan dat u actief bezig bent met de veiligheid en gezondheid van je medewerkers. Dit kan bijdragen aan een betere werksfeer en minder verzuim.